Contacts
 








Keyword Site Search








Retrofitting a Los Angeles Home
Landscape Architecture by Terrain Integration



image

The landscaped bed in front of the home is tiered, with the tallest plants in back and the shortest in front. Pineapple guava and iceberg rose are in back; next comes Japanese boxwood, then variegated dianellas for a little color and texture. The front row is 'Meerlo' lavender.


image

The landscape architect wanted the scenery of the house to mesh with the modern French décor found on the inside of the home. Soft white plants were chosen for this reason. A Natchez crape myrtle was planted, as were an Italian cypress to the left of the front door and two bay brush cherry shrubs in front of the right window.



Village Nurseries Landscape Center, working with Terrain Integration, both based in Orange, Calif., had the opportunity to collaborate with Drew & Jonathan Scott, from the television show "Property Brothers," to design and retrofit the landscape of this Los Angeles home.

The extent of the work included an overhaul of the hardscapes, softscapes, drains, patios and pool. Over 300 plants were donated at wholesale cost from Village Nurseries Landscape Center. The entire scope of the project took 12 weeks to complete.

Because the owners were often away from the property, they wanted something that did not require constant upkeep. So the project was designed with this in mind.

Stephanie Shermoen, president of Terrain Integration and lead landscape architect for the project, stated, "Because we had a black and white exterior theme, I tried to keep most of the flowers and leaf variegation white. Even when the plants are not in bloom, there is still a lot of texture and color without flower color."

In the backyard of the home, artificial turf was installed due to its low maintenance requirement. However, the project was not approved for artificial turf in the front yard, so tall turf fescue was laid instead. Icecap rose bushes, planted in front of a tall privacy hedge, line the backyard.

The end result of the work combines the old, historic feel of the existing home with new landscaping that is drought tolerant and low maintenance.



As seen in LASN magazine, April 2018.






Comment Form is loading comments...


October 17, 2018, 9:00 pm PDT

Website problems, report a bug.
Copyright © 2018 Landscape Communications Inc.